Enclave voor rijken, elite-eiland, gated community: het prestigieuze nieuwbouwproject Park Bloeyendael in De Bilt is inmiddels voor van alles en nog wat uitgemaakt Verkoopleider Heiko Gorter is eerlijk gezegd een beetje immuun geworden voor al die termen met een ietwat negatieve lading. "Wij noemen het een royale woonoase aan de rand van Utrecht, waar mensen gaan genieten van luxe, ruimte en comfort. Oké, we richten ons op het hogere segment, maar Park Bloeyendael is géén gated community, zoals veel mensen denken. Het wordt een semi-openbaar gebied: overdag is het hek gewoon open en kun je er rustig doorheen wandelen. Er wordt waarschijnlijk wel ingegrepen wanneer een paar opgeschoten jongens op een scooter het terrein op willen scheuren, maar dat zal niemand verbazen, lijkt mij."
De kogel is door de kerk: nog geen jaar na de lancering van het plan gaat Park Bloeyendael - honderd exclusieve woningen met een vraagprijs vanaf 820.000 euro - begin 2011 definitief van start. Kosten noch moeite zijn gespaard om de luxe woonwijk (66 villa's, 34 appartementen) onder de aandacht te brengen. Sinds februari van dit jaar is maandenlang bijna wekelijks geadverteerd in een groot aantal landelijke dagbladen, soms verdeeld over twee pagina's. Gorter: "Voor Nederlandse begrippen is het zeer ongebruikelijk zo grootschalig te adverteren. Sterker, ik denk dat het nog nooit is vertoond. Maar het heeft wel gewerkt: inmiddels kent iedereen het project en, niet onbelangrijk, zo'n 40 procent is inmiddels verkocht. Reden voor ons om te zeggen: we gaan bouwen. Ja, wij vinden dat percentage genoeg, zelfs nu de woningmarkt op slot zit. In de eerste plaats omdat de grond in eigendom is van de ontwikkelaar. Ten tweede omdat we heel sterk in het project geloven." Park Bloeyendael komt te liggen tussen Utrecht en De Bilt, op het terrein waar tot 2005 Autobedrijf Hessing was gehuisvest. Hessing, sinds 1928 in De Bilt, verhuisde vijf jaar geleden naar The Wall, de futuristisch ogende geluidswal langs de A2. Het nieuwbouwproject komt uit de koker van Frits Hessing, directeur van het gelijknamige autobedrijf. Hij is tevens de man achter Ridderoord BV, de ontwikkelaar van het project. Volgens Gorter is Frits Hessing - hij treedt niet graag in de publiciteit - een jaar of twaalf bezig geweest met het bedenken van een mooi plan op het 8 hectare grote terrein in De Bilt, dat grenst aan een natuurgebied. "Frits Hessing heeft altijd één ding voor ogen gehad: het gebied zo fraai mogelijk herontwikkelen. En daar gaat hij zeker in slagen."
Ridderoord BV is de ontwikkelaar, het Maarssens Bouwbedrijf gaat de huizen bouwen. Architect is E.J. Hoogenberk van Harmonische Architectuur BV. De bouwtekeningen zijn klaar, alle benodigde vergunningen zijn binnen. In januari 2011 wordt begonnen met de sloop van de huidige gebouwen op het terrein. Ook moet zo'n 50.000 vierkante meter asfalt - voormalig parkeerterrein - worden verwijderd. In april of mei gaat de eerste paal de grond in. Wat het bouwproject gaat kosten, kan Gorter niet zeggen. "Het gaat in elk geval om 125.000 kuub."
De bouw van het park neemt naar verwachting achttien maanden in beslag. Het hele park zal in één keer worden gebouwd. Gorter: "Tenminste, als we geen strenge winter krijgen zoals vorig jaar, toen de bouw twee maanden plat lag." Na de oplevering van alle woningen en volledige infrastructuur - eind 2012, begin 2013 - zullen bewoners dus niet nog maanden met bouwwerkzaamheden geconfronteerd worden. Park Bloeyendael telt vier soorten woningen: landgoedappartementen, laanvilla's, parkvilla's en griftvilla's. De villa's variëren in vloeroppervlakte van 255 tot 320 vierkante meter, de appartementen van 236 tot 735 vierkante meter. Wie belangstelling heeft voor het allergrootste appartement, exclusief 200 vierkante meter buitenruimte, heeft pech: dit appartement, misschien wel de allergrootste van Nederland, is inmiddels verkocht. De prijs: 4.150.000 euro. Casco, want er zit nog geen vloer of keuken in. Blikvanger van het park is het statige hoofdgebouw met albastwitte bepleistering, waarin zestien appartementen komen. De architectuur van dit gebouw is gebaseerd op de stijl van de Stichtse Lustwarande; een verzameling landgoederen en buitenplaatsen uit de negentiende eeuw, gebouwd op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, tussen De Bilt en Rhenen. Aan weerszijden van dit gebouw verrijzen de Paranimfen: appartementengebouwen met een ander uiterlijk (roodpaarsbruine bakstenen). En daarachter, in halve cirkels eromheen, komen de villa's. Het gehele park wordt CO2-neutraal en energiezuinig, aldus Gorter. Naast het gebruik van de meest duurzame bouwmaterialen, wordt een duurzaam installatieconcept toegepast: dat concept draait om warmte- en koudeopslag (WKO) in de bodem. De opslag in de bodem kan worden hergebruikt: warmte die in de zomer wordt afgevoerd uit de woning, dient in de winter als verwarming. Park Bloeyendael mag volgens Gorter dan geen gated community worden genoemd, het park wordt wel zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Zo wordt het terrein volledig omgeven door water, waar je niet zomaar even overheen kan springen. Bij de hoofdingang komt een portiersloge, die permanent bemand is. Alle woningen staan in directe verbinding met de portiersloge, er komen beveiligingscamera's te hangen. Gorter: "Wanneer een bewoner een bezoekje aan de stad brengt, hoeft hij niet direct rechtsomkeert te maken wanneer hij vergeten is de voordeur of autoportier op slot te draaien. Ik kan nog niet zeggen welke technische snufjes gebruikt gaan worden, maar daar wordt hard over nagedacht." Toekomstige bewoners hoeven zich evenmin zorgen te maken over het onderhoud van de groenvoorzieningen en de buitenkant van het huis: de heg wordt wekelijks geknipt, het gras regelmatig gemaaid, de buitenkant van alle huizenelk jaar geschilderd.
Opvallend veel mensen die inmiddels een huis op Bloeyendael hebben gekocht, komen van de Veluwe en uit het oosten van het land, constateert de verkoopleider. Van jonge gezinnen tot reislustige 55-plussers met een tweede huis in het buitenland. Gorter verwacht dat het met de verkoop van de resterende woningen snel gaat, zeker wanneer eenmaal begonnen is met de bouw. Bovendien zijn onlangs alle Nederlanders aangeschreven die een huis van 750.000 euro of meer in de verkoop hebben staan. Het gaat om 8 à 10.000 huizenbezitters. Ze hebben een brief gekregen waarin staat dat je een huis op Park Bloeyendael kan kopen met inruilgarantie. Gorter: "Veel mensen zijn geïnteresseerd, maar kopen niet omdat ze hun huidige huis nog niet hebben verkocht. Wij zeggen: wie nu een huis koopt op Park Bloeyendael, hoeft zich geen zorgen te maken. Want wanneer de huidige woning bij oplevering van het park nog niet is verkocht, nemen wij die woning over voor 90 procent van de huidige waarde. Een uniek concept. De reacties zijn overweldigend."
(Cobouw, 2011)
kreuleschrijft
Elite-eiland aan de rand van Utrecht